Nieuwe woorden

Over het algemeen genomen leert een dreumes of peuter vijf nieuwe woorden per dag.  Ze begrijpen wel wat jij ermee wilt zeggen, maar het duurt even voor ze deze nieuwe woorden zelf gaan gebruiken.  Hun passieve taalontwikkeling ligt voor op de actieve taalontwikkeling. Je kind regelmatig voorlezen kan dit proces gunstig beïnvloeden. Het veelvuldig benoemen van concrete dingen helpt ook mee om de woordenschat te vergroten. 

 

Zo! De kleuterjuf heeft gesproken. Je kan het in elk opvoedhandboek nalezen en elke bewuste ouder merkt dat deze adviezen echt werken. Maar deze juf is in haar vrije tijd gewoon oma en kan geen genoeg krijgen van haar kleinkind en de manier waarop hij zich ontwikkelt. Elke week verbaas ik me over welke nieuwe woorden hij nu weer geleerd heeft en hoe hij ons steeds beter begrijpt en ons van alles probeert duidelijk te maken. 

Lastige woorden

Alles bij Max thuis staat  nu in het teken van de komst van de baby. En al kan hij dan nog geen broer of zus zeggen, BABY gaat hem heel goed af. En dan met dat lieve hoge stemmetje. Zo zijn er buiten de baby die elk moment geboren kan worden nog een heleboel andere zaken die hem bezighouden en die hij al kan benoemen. Al dan niet met het juiste woord.

Zo is daar het  meerdere malen aan de orde gekomen straatvegertje wat drie keer per week fanatiek hun straat schoonveegt en waarbij Max na elke veegbeurt toch nog wel wat kritische kanttekeningen kan plaatsen omtrent de zorgvuldigheid van het opruimen van alles wat losgeveegd is. Zo kritisch zelfs dat mama haar straatje zelf nog maar eens met de bezem schoon ging vegen, iets wat zo ongeveer eens in de vijf jaar gebeurt. Maar dan nog vond Max dat er nog wat blaadjes op de straat lagen die er eigenlijk niet hoorden. Dat wordt wat als het echt herfst wordt.

Maar goed, STRAATVEGERTJE kan hij nog niet uitspreken, dus houdt hij het op ZZZZZTTTTTT en maakt een soort van ronddraaiende beweging.

 

Dan hebben we ook nog de vliegen BBBBZZZZZZZ ( het geluid van een bromvlieg) en SSSSJJJJ ( het geluid van de snelheid van de vliegenmepper) en wanneer hij met zijn vinger in zijn wang prikt en AU zegt weten we dat er een wesp in de buurt is. ( hij is eens in zijn wang gestoken). Maar dat hij WESP niet kan uitspreken is niet zo gek zolang er volwassenen zijn die een hekel aan WEPSEN hebben. 

Tetsj

Mama heeft flink wat geoefend met Max om hem de familieleden bij hun naam te laten noemen. PAPA en MAMA gaan perfect. OO-PA en OO-MA ook. TETSJ is Max zelf en dan wijst hij naar zichzelf. AUTO was ook een pril woord want vanaf dag 1 perfect werd uitgesproken; hoe kan het ook anders. En dan komen ALETSJ en NOETSJ als beloning voor het vele oppassen. EJJJ is de tante waarmee geskyped wordt. Stephan is vooralsnog ook OO-PAA, nog voor hij vader is. Waarschijnlijk de moeilijkste naam. Marcella is ELLA. En dan weet hij ook  haarfijn aan te wijzen wie Ralph en Yvonne zijn ( zijn ouders). 

Daarnaast zijn er nu al zoveel woorden dat ik ze niet meer allemaal kan gaan noemen. Het gaat hard, heel hard. En ik kijk uit naar het moment dat hij zal zeggen dat hij "met zonder jas" naar buiten mag of  "zonder wielen" kan fietsen, of na een valpartij zal snikken dat hij  "bloed heeft".